Heibosstraat 17, 3391 Meensel-Kiezegem
Tel +32 16 63 32 35  Fax +32 16 63 00 95
info@fruitvanhellemont.be


Ma-vrij 9u-12u & 12u30-17u30

Zaterdag 9u-12u

Publicaties Vlaams-Brabant
Wandelbox Noord-Hageland PDF Afdrukken E-mail

Wandelbox met 10 landschapswandelingen in het noorden van het Hageland met 180 km wandelplezier

De 10 wandelingen laten je stuk voor stuk kennis maken met een aantal typische landschappen en natuurgebieden in de regio. In het noorden grenst de streek aan de zandige Kempen en in het zuiden aan het zandlemige Zuid-Hageland. Typisch voor deze streek zijn de uitgesproken ijzerzandsteenheuvels die getuigen van de vroegere aanwezigheid van de Diestiaanzee. Samen met de valleien van de Demer, Winge, Motte en Begijnenbeek zorgen zij voor een aantrekkelijk en afwisselend landschap.
Ook bossen, holle wegen en boomgaarden zijn kenmerkend voor de streek. Daarbij komen nog enkele historische stadjes en pittoreske dorpen met een rijk cultuurhistorisch erfgoed.

De 10 wandelingen werden aan een grondige kwaliteitscontrole onderworpen, aangepast en voorzien van de nodige infrastructuur.

180 km wandelplezier in Aarschot - Bekkevoort - Diest - Lubbeek - Scherpenheuvel-Zichem - Tielt-Winge - Holsbeek

Prijs: 9 euro

 
Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels PDF Afdrukken E-mail

Wandelkaart met handig boekje met info over 300 km wandelplezier

Wandelnetwerk Hagelandse Heuvels kaart + infogids

De 'Hagelandse Heuvels' is een landelijk gebied, gelegen in de gemeenten Aarschot, Bekkevoort, Holsbeek, Kortenaken, Leuven, Lubbeek, Rotselaar en Tielt-Winge. Het wordt gekenmerkt door getuigenheuvels, de rivier de Winge met zijn watermolens en tal van bossen.
Uniek in deze streek is de ijzerzandsteen die mee aan de basis ligt van de vorming van de Hagelandse heuvels en die op te merken valt in de talrijke holle wegen en in zes oude steengroeven. Wat het kunsthistorisch erfgoed betreft spant het kasteel van Horst de kroon, maar er zijn ook tal van merkwaardige kerken, kapellen, pastorieën, molens enz.

In totaal bevat het netwerk 300 km aan wandeltrajecten met 230 knooppunten. Stippel je eigen tocht uit en maak die zo lang je wil, in de bijhoorende gids krijg je meer uitleg over de bezienswaardigheden op je weg.

Prijs: 9 euro (kaart + infogids) of 6 euro (kaart)

 
Fietsnetwerk Vlaams-Brabant PDF Afdrukken E-mail

Eindeloos fietsen op het fietsnetwerk Vlaams-Brabant + fietsgids

Fietskaart Fietsnetwerk Vlaams-Brabant

Een paar uur, een dagje tussendoor, een weekend of een hele vakantie lang. Met een fietsnetwerkkaart kan je heel eenvoudig Vlaams-Brabant op twee wielen beleven zo lang je maar wil. In totaal bedraagt het netwerk 1.800 km. Het omvat verschillende types van landschap en gaat op enkele plaatsen tot in het centrum van de steden.

Hoe werkt deze fietsnetwerkkaart? Teken je route uit en noteer de nummers van de knooppunten waar je langs komt in de juiste volgorde. Daarna volg je met de fiets gewoon de route van nummer tot nummer, dus van knooppunt tot knooppunt, door de wegwijzers te volgen. Je kan eindeloos knooppunten combineren, en op de kaart staan de afstanden, hellingsgraad, bezienswaardigheden, fietscafés en fietslogies vermeld.
De 120 fietscafés en 50 fietslogies vind je uitgebreider in het bijgevoegd boekje.

Dit fietsnetwerk sluit ook aan op de RAVelroutes, die heel Wallonië doorkruisen, op de fietskaarten van de aangrenzende provincies Antwerpen en Limburg en op de Groene Wandeling, een prachtig wandel- en fietstraject langs de mooiste parken en natuurzones van Brussel.

Prijs: 9 euro

 
Wandelboek Velpevallei PDF Afdrukken E-mail

Wandelboek met 20 wandelingen in de Velpevallei (98 blz.)

Wandelroutes Hageland Velpevallei

In het centrum van het Hageland bloeien de mooiste boomgaarden en kronkelt de Velpe zich doorheen eindeloze akkers en weiden. Kasteeltjes, landhuizen en vierkantshoeven liggen verdoken in het groen en getuigen van een soms woelig verleden. Natuurgebieden ademen een ongerepte rust. Zoveel schoonheid geeft je vleugels.

Bierbeek - Boutersem - Glabbeek - Kortenaken - Lubbeek

Prijs: 6 euro

 
Wandelboek Hagelands Haspengouw PDF Afdrukken E-mail

Wandelboek met 15 wandelingen in Vlaams-Brabants Haspengouw (109 blz.)

Hageland Hagelands Haspengouw

In deze gids word je meegenomen op vijftien tochten in de streek rond Landen en ten zuiden van Tienen. De wandellussen leiden je langs schilderachtige landschappen, glooiende akkers, Merovingische overblijfselen, statige vierkantshoeven, holle wegen en historische bouwwerken. tussendoor kan je even uitblazen en genieten van een frisse Hoegaardse Witte.

Hoegaarden - Meldert - Hoksem - Outgaarden - Ezemaal - Laar - Neerlanden - Landen - Waasmont - Walsbets - Walshoutem - Wezeren - Overhespen - Neerhespen - Tienen - Goetsenhoven - Hakendover - Oorbeek - Oplinter - Sint-Margriete-Houtem

Prijs: 6 euro

 
Wandelnetwerk Getevallei PDF Afdrukken E-mail

Wandelnetwerk met 13 wandelingen in de Getevallei (73 blz.) + kaart

Wandelnetwerk Getevallei

13 wandellussen werden met elkaar verbonden tot een netwerk dat een oneindige variatie van wandelroutes mogelijk maakt. In totaal bevat dit netwerk ongeveer 139 km wandelwegen langs de mooiste plekjes van Geetbets, Linter en Zoutleeuw. Zij gaan langs bossen, velden en weilanden, langs monumenten en andere bezienswaardigheden. De vele boomgaarden in deze streek maken het parcours in de lente extra mooi en in de herfst extra fruitig. Ook het provinciedomein Het Vinne en het "Brabants kunstschrijn", zoals Zoutleeuw genoemd wordt, verlenen dit netwerk een bijzondere aantrekkingskracht.

Geetbets - Linter - Zoutleeuw

Prijs: 6 euro

 
Wandelboek Demervallei PDF Afdrukken E-mail

Wandelboek met 20 wandelingen in de Demervallei (165 blz.)

Wandelen in de Demervallei

Beschrijving
Kronkelend tussen de zandsteenheuvels door, bepaalt de Demer het uitzicht van dit noordelijke stukje Hageland. Op haar weg vindt de rivier ongerepte natuurgebieden, populieraanplantingen en natte broekbossen met kruidrijke trilvenen. Ze vloeit uiteindelijk in Werchter samen met de Dijle.

Deze wandelgids bundelt twintig wandellussen, telkens goed voor een halve of een hele dag erop uit om deze prachtige streek, op de scheidingslijn tussen het Hageland en de Zuiderkempen, te ontdekken.

In deze gids vind je per wandeling

  • een kaartje met het traject van de wandeling
  • het startpunt
  • de bezienswaardigheden die je op je weg tegenkomt
  • drankgelegenheden
  • rustpunten
  • een vleugje geschiedenis en leuke weetjes.

Aarschot - Begijnendijk - Bekkevoort - Diest - Rotselaar - Scherpenheuvel-Zichem - Tremelo

Prijs: 6 euro

 
Wandelnetwerk Zuid-Dijleland PDF Afdrukken E-mail

Wandelkaart met handig boekje met info over 300 km wandelplezier in Zuid-Dijleland

Wandelnetwerk Zuid-Dijleland (kaart + infogids)

Het Dijleland is een ideaal wandelgebied dat nooit verveelt. In het zuiden van het Dijleland snijdt de Dijle als een meanderend, groen lint in het Brabantse leemplateau. Het is de streek van het prachtige Meerdaalwoud en Heverleebos. De serres in het landschap herinneren aan de hoogdagen van de druiventeelt. Je kan flaneren door het Warandepark in de schaduw van het Afrikamuseum, of de natuur van de Doode Bemde bewonderen. Hier en daar stoot je op een kasteel en elk dorp heeft wel enkele boeiende verhalen en legenden te vertellen.

Het netwerk telt wel enkele flinke kuitenbijters en sommige routes zijn dan ook minder geschikt voor rolstoelgebruikers of kinderwagens.

Prijs: 9 euro (kaart + infogids) of 6 euro (kaart)

 
Wandelnetwerk Pajottenland PDF Afdrukken E-mail

Wandelkaart met handig boekje met info over 300 km wandelplezier in het Pajottenland

300 km wandelplezier - Wandelnetwerk Pajottenland - Kaart en infoboekje

Dit nieuwe netwerk is de ideale manier om het paradijselijke Pajottenland te voet te ontdekken. Het biedt een oneindige mogelijkheid tot combinatie van wegen en gaat door prachtige dorpen en  landschappen. Langs golvende akkers groeien hagen en knotwilgen, liggen veldwegen, greppels en begroeide steile hellingen. De vruchtbaarheid van het land weerspiegelt zich in vierkantshoeves, watermolens, schilderachtige kerkjes, rijke dorpen en kastelen. Toppers in deze streek zijn o.a. de Zepposmolen in O.L.V.Lombeek; de geuzestekerij, volkscafé en volksmuziekinstrumentenmuseum De Cam in Gooik; de kasteeldomeinen Gaasbeek en Groenenberg in Lennik; het park Ter Rijst in Pepingen, de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede en de abdijsite van Bellingen.

Bij de nieuwe wandelkaart krijg je een handig boekje met tips en info over het glooiende landschap, de prachtige natuur en het rijke erfgoed van het Pajottenland.

Prijs: 9 euro (kaart + infogids) of 6 euro (kaart)

 
Wandelboek Brabantse Kouters PDF Afdrukken E-mail

Wandelboek met 29 wandelingen in de Brabantse Kouters (148 blz.)

Wandelgids Groene Gordel Brabantse Kouters

De Brabantse Kouters zijn een onderdeel van de Groene Gordel en liggen ten noordwesten van Brussel. Het landschap is glooiend en achter elke heuveltop zit wel een verrassend nieuw vergezicht verborgen. Deze wandelingen voeren je langs prachtige dorpkernen en boerderijen, doorheen immense akkers en weiden om je tot slot uit te nodigen voor een stevig glas Palm of Grimbergen op een gezellig terras.

Asse - Grimbergen - Kapelle-op-den-Bos - Londerzeel - Machelen - Meise - Merchtem - Opwijk - Vilvoorde - Wemmel - Zemst

Prijs: 9 euro

 
Wandelboek Noord-Dijleland PDF Afdrukken E-mail

Wandelboek met 20 wandelingen in Noord-Dijleland (114 blz.)

Wandelroutes Groene Gordel Noord-Dijleland

In deze wandelgids zijn 20 nieuwe wandelingen te vinden die het drukke verstedelijkte gebied van een andere kant laten zien.
De wandelingen leiden je langs de bekende en minder bekende bezienswaardigheden die de streek te bieden heeft. Wandel in de schaduw van de vliegtuigen, in de voetsporen van de familie van Beethoven of langs de Antitankgracht, of verken de natuur in enkele prachtige natuurgebieden en parken.

Boortmeerbeek - Haacht - Herent - Kampenhout - Keerbergen - Kortenberg - Steenokkerzeel - Zaventem

Prijs: 6 euro

 
Topogids Streek-GR Hageland PDF Afdrukken E-mail

Topogids met 223 km wandelpaden door het Hageland (120 blz.)

Grote Routepaden zijn wandelwegen over lange afstand. Een GR-pad is een wandelroute van minstens 100 km, die je kan volgen aan de hand van de bekende wit-rode of geel-rode markeringen en een topogids.
Het Hageland is het land waar de wijn uit de heuvels vloeit, waar grootse hoeves en historische steden schitteren, waar mysterieuze verhalen in authentieke cafés tot leven komen. Wie de paden van deze gids volgt, loopt van emotie naar emotie.

Leuven - Lubbeek - Holsbeek - Rotselaar - Aarschot - Scherpenheuvel-Zichem - Diest - Bekkevoort - Kortenaken - Tielt-Winge - Zoutleeuw - Linter - Landen - Tienen - Boutersem - Bierbeek

Prijs: 9 euro

 
Topogids Streek-GR Dijleland PDF Afdrukken E-mail

Topogids met 167 km wandelpaden door het Dijleland (112 blz.)

Streek GR Dijleland

Grote Routepaden zijn wandelwegen over lange afstand. Een GR-pad is een wandelroute van minsten 100 km, die je kan volgen aan de hand van de bekende wit-rode of geel-rode markeringen en een topogids.
Wie de Streek-GR Dijleland bewandelt krijgt het allemaal: mysterieuze moerassen, donkere bossen, weilanden, riviertjes die hun bestemming zoeken, holle wegen die het licht vertragen. Maar ook cultuurhistorisch komt de wandelaar aan zijn trekken. Abdijen die eenvoud fluisteren. Kastelen die geschiedenis uit de lucht zuigen.
En natuurlijk de grandeur van Leuven en Mechelen.
Deze publicatie kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen Toerisme Vlaams-Brabant en de Grote Routepaden.

Leuven - Holsbeek - Rotselaar - Haacht - Boortmeerbeek - Mechelen - Zemst - Steenokkerzeel - Kampenhout - Kortenberg - Herent - Bertem - Tervuren - Huldenberg - Oud-Heverlee

Prijs: 9 euro