Heibosstraat 17, 3391 Meensel-Kiezegem
Tel +32 16 63 32 35  Fax +32 16 63 00 95
info@fruitvanhellemont.be


Ma-vrij 9u-12u & 12u30-17u30

Zaterdag 9u-12u

Relatiegeschenken PDF Afdrukken E-mail

Bent u op zoek naar een streekgebonden relatiegeschenk? Onze producten en geschenkmanden zijn typisch voor het Hageland. De producten kunnen afzonderlijk, in een kistje of in een geschenkmandje verpakt worden. Alles is mogelijk. U kan ook variëren met producten van andere streekproducten uit het Hageland. We hebben reeds een groot gamma in onze winkel.

Ook heeft men de mogelijkheid om op onze producten een eigen etiket te voorzien.  Wij hebben hiervoor een professionele etikettenprinter aangeschaft.  U geeft ons het ontwerp en wij zorgen voor de rest!

Spring dus zeker eens binnen in onze winkel of neem snel contact met ons op!

Is de btw op de aankoop van streekproducten aftrekbaar?

 

Wanneer ondernemingen streekproducten of streekmanden aankopen om als relatiegeschenk te geven of om hun personeel te verrassen met een geschenk, kan de btw op deze streekproducten in een aantal gevallen afgetrokken worden. Het is in functie van het doel waarvoor het streekproduct wordt aangekocht.

Streekproducten als relatiegeschenk

 

Kleine relatiegeschenken zijn attenties zoals een fles schuimwijn, pralines, koekjes, een streekmand,... waar meestal geen vermelding van de naam of het logo van de onderneming op vermeld staat.

Wanneer u streekproducten geeft aan klanten of andere relaties, bijvoorbeeld als eindejaarsgeschenk, is de waarde van het geschenk doorslaggevend om te bepalen of de btw op de aankoop aftrekbaar is. Wanneer het geschenk meer dan € 50 (excl. btw) kost, dan is de btw op de aankoop niet aftrekbaar. Kost het minder, dan is de btw volledig recupereerbaar. Voor een streekmand, mag de prijs van de streekmand, die als geschenk wordt gegeven, in zijn geheel niet meer dan € 50 (excl. btw) bedragen.

Indien eenzelfde persoon meerdere geschenken ontvangt, moet de gezamenlijke waarde van de geschenken worden bekeken om de grens van € 50 te bepalen.

Opgelet, de btw op geestrijke dranken (+ 22°) is nooit aftrekbaar, ook al is de waarde minder dan € 50. Bier, schuimwijn of aperitieven worden hier niet bedoeld, waardoor de aankoop hiervan wel voor btw-aftrek in aanmerking komt.

 

Voor geschenkmanden wordt het btw-tarief bepaald door het meerderheidsprincipe.  Zijn er in de mand voornamelijk 6% producten, dan wordt de geschenkmand voor alles aan 6% gefactureerd, en omgekeerd.

 

Fiscaal, dus als aftrekkost in de boekhouding zijn deze kosten voor 50% aftrekbaar.


Streekproducten als geschenk voor het personeel

 

Wanneer u naar aanleiding van een bijzondere gelegenheid (Sinterklaas, Nieuwjaar, verjaardag, bedrijfsjubileum ...) streekproducten geeft aan de personeelsleden, wordt dit beschouwd als een sociaal voordeel wanneer ze aan al uw werknemers worden geschonken zonder onderscheid. De btw op de aankoop is dan aftrekbaar wanneer de aankoopprijs niet meer dan € 35 (excl. btw) bedraagt.

De aangehaalde 35 euro is de fiscale grens, m.a.w. geschenken aan personeel tot 35 euro/jaar zijn 100% fiscaal aftrekbaar.