Heibosstraat 17, 3391 Meensel-Kiezegem
Tel +32 16 63 32 35  Fax +32 16 63 00 95
info@fruitvanhellemont.be


Ma-vrij 9u-12u & 12u30-17u30

Zaterdag 9u-12u

Bedrijfsvoorstelling PDF Afdrukken E-mail

Het fruit- en sorteerbedrijf Vanhellemont is gelegen te Meensel-Kiezegem, een deelgemeente van Tielt-Winge, in de driehoek Diest, Leuven en Tienen, het hartje van het Hageland. Het familiebedrijf bestaat uit vader Andre Vanhellemont en moeder Jeannine Nijs (de starters van het bedrijf) samen met 2 van de 3 zonen nl. Mario Vanhellemont (verantwoordelijk voor het fruitteeltbedrijf en de administratie) en Gert Vanhellemont (verantwoordelijk voor het sorteercentrum).

Je kan ons bedrijf onderverdelen in 3 afzonderlijke takken, nl. het fruitteeltbedrijf, het sorteercentrum en de hoeveproducten.

 

Het Fruitteeltbedrijf

Het fruitteeltbedrijf Vanhellemont is in 1969 opgestart door André Vanhellemont en Jeannine Nijs met 45 are appelbomen, 15 are perenbomen en 35 are nieuwe appelbomenaanplanting. Gedurende 17 jaar is de opstart mogelijk gemaakt met ondersteuning van aardbeienteelt. Momenteel bedraagt de huidige oppervlakte 40 hectaren, bestaande uit 18 ha. appelbomen en 22 ha. perenbomen. Jonagold, Jonagored, Golden, Belgica, Breaburn, Pinova,… zijn de rassen van appelen die ook bij ons worden geteeld. Voor peren hebben we de rassen Conférence, Doyenné, Sweet Sensation, Durondeau en Beurre Alexander Lukas.

Sinds 1992 is het volledige fruitteeltbedrijf overgeschakeld op geïntegreerde teelt of beter gekend als milieuvriendelijke teelt. In 1994 heeft de oudste zoon, Mario Vanhellemont, de helft van het bedrijf overgenomen en werkt hij samen met zijn ouders. Vandaag beschikt het bedrijf over computergestuurde U.L.O.-frigo’s waar het fruit kan bewaard worden gedurende +/- 11 maanden.

Het Sorteercentrum

In 1999 werd het sorteercentrum B.V.B.A. Vanhellemont opgestart onder de leiding van Nijs Jeannine. Sedert 2004 is de jongste zoon, Gert Vanhellemont, mee verantwoordelijk voor het goed functioneren van het bedrijf. Het bedrijf stelt +/- 15 pers tewerk gedurende het ganse jaar. Met onze infrastructuur, bestaande uit een computergestuurde water-sorteerinstallatie, staan wij ter beschikking van collega fruittelers en de Belgische FruitVeiling (BFV) om het fruit marktklaar te maken. Doordat wij beschikken over de nodige mankracht en installatie is het mogelijk om ongeveer 20 000 kg fruit per dag marktklaar te maken. De huidige trend van flexibiliteit, snelheid en hygiëne worden hier maximaal nagestreefd. Daardoor bezit het sorteercentrum een erkenning van voedselveiligheid, HACCP en EUREPGAP.

Hoeveproducten

In 1994 werd er een nieuwe uitdaging aangegaan, namelijk de start van eigen streekproducten. Door een nauwe samenwerking met de distillerie Leukenheide Hechtel, werd er op een creatieve manier gezocht naar kwaliteitsproducten op basis van Jonagold. Via de Hagelandse Proeverijen, kerstmarkten en beursen werd bekendheid gegeven aan alle producten. Het assortiment werd verruimd met Hagelandkoffie, perenjenever, perenlikeur en perenadvokaat. Gedurende het ganse jaar kan men bij ons ook terecht voor appels, peren en natuurzuiver appelsap. Sinds 2007 maken wij ook appel- en perenconfituur op ambachtelijke wijze, dit volgens een eigen recept daterend uit grootmoeders tijd.Deze 2 confituren zijn samen met onze peren van ’t huis erkende streekproducten.

Er is ook een Hagelands hoekje aanwezig in de winkel. In dit hoekje kan je nog allerlei streekproducten vinden van andere producenten, zoals witloofconfituur, Chardonnay, speculaas, Hagelander, Tieltse koek en nog veel meer.

Behaalde certificaten, nominaties en acties:

 • 1991: Start milieuvriendelijke teelt
 • 1999: certificaat op voedselveiligheid, hygiëne en traceerbaarheid
 • 2000-2004: pilootbedrijf met proeven voor de fruitteelt i.s.m. Ministerie van Vlaamse Gemeenschap en PCF
 • 2001: 1ste Eurepgap-certificaat
 • 2001: laureaat erfbeplanting
 • 2001: genomineerd ‘Innoveren in meerwaarde’ (Hefboom)
 • 2001: voorbeeldbedrijf 2001-2002 ‘Duurzame Landbouw’
 • 2002: samenwerking met Steunpunt Duurzame Landbouw
 • 2004: project biofilter voor afvalwater, antidriftdoppen i.s.m. PCF.
 • 2012: winnaar diversiteitsprijs, een initiatief van Jobkanaal
 • 2013: winnaar Meest Gastvrije Gemeente, categorie bedrijf
 • 2013: winnaar Agrafiek, categorie personeelsbeleid/streekproducten/diversificatie
 • 2014: opgenomen in de Gids voor Fijnproevers, van GastroMania
 • 2014: KMO-Laureaat 2014-2015 voor de provincie Vlaams-Brabant & Brussel